RVS Spoelbakken

Momenteel wordt het merendeel van de verkochte spoelbakken gemaakt van staal, meestal RVS(RoestVast/Vrij Staal). Roestvast of roestvrij staal, wordt ook wel eens inox genoemd. Meestal zit er in een RVS keukenspoelbak weinig roestvrije staal, het zit vooral in de toplaag. Deze toplaag is voornamelijk voorzien van inox.

Een groot voordeel van een RVS keukenspoelbak is het vrijwel onderhoudsvrije gebruik ervan en het feit dat dit materiaal zeer hygiënisch is. Ook kent deze bijna geen rechte hoeken door de productietechniek, dit houdt in dat er ook geen resten kunnen blijven hangen in de hoeken wat wel zo fijn is. Roestvast staal is ideaal voor het werken met levensmiddelen, kan goed tegen hitte en krast niet zo snel. In de professionele keukens wordt veel gebruikgemaakt van roestvrijstalen aanrechtbladen, maar ook in particuliere huishoudingen wordt vaak gebruikgemaakt van de voordelen die roestvrij staal heeft. Er zijn verschillende oppervlaktestructuren verkrijgbaar. Reinigen van roestvrijstalen werkbladen is simpel: een zachte doek en wat allesreiniger zijn normaal gesproken voldoende.

Keramiek, Graniet en Natuursteen

Keramiek is een relatief nieuw begrip in de Nederlandse keuken wereld.
De keramische bladen worden volledig gemaakt uit natuurlijke materialen die onder zeer hoge temperaturen en druk worden gebakken. Door dit proces ontstaat een licht maar sterk materiaal dat perfect is om te gebruiken in de keuken. De matte en tegelijkertijd natuurlijke uitstraling van de kleuren van keramiek gecombineerd met de uitstekende praktische eigenschappen van het materiaal zorgen ervoor dat keramische keukenbladen erg populair zijn.

Een ander materiaal voor de keukenspoelbak is graniet. Graniet is een natuursteen die ontstaat wanneer magma ondergronds stolt. Graniet bestaat uit mineralen. Deze mineralen bepalen ook de kleur. De hoofdkleuren waarin graniet verkrijgbaar is, zijn zwart, roze en wit. Graniet is voor 100% een natuurproduct. Dit betekent dat ieder werkblad van graniet uniek is. De prijs van graniet wordt bepaald door de waarde die eraan gehecht wordt en door de zeldzaamheid van de samenstelling.

Graniet en keramiek zijn de populairste materiaalkeuzes voor de spoelbak in de keuken. Beiden zijn hygiënisch, hittebestendig, gemakkelijk te onderhouden en combineerbaar met verschillende soorten werkbladen. De granieten spoelbak heeft een prachtige uitstraling waarbij de keramische spoelbak zowel terug te vinden is in een moderne als traditionele keuken.

Opbouw, inbouw of onderbouw

Een groot deel van de keukenspoelbakken die worden verkocht wordt ingebouwd, dat wil zeggen dat er een rand in het werkblad wordt gefreesd waarin de rand van de spoelbak komt te liggen. Hierdoor is het oppervlak vlak en kan je gemakkelijker water of klein afval in de spoelbak vegen. Als de spoelbak niet wordt ingefreesd dan heet het opbouw. Met name bij spaanplaat werkbladen is infrezen niet mogelijk omdat de vezels te groot zijn, dan worden spoelbakken opgebouwd. Dit is wel goedkoper omdat er een bewerking minder in gaat zitten.

De meeste spoelbakken worden in anderhalve of hele uitvoering geleverd. Het spreekt voor zich dat de anderhalve een volledige (enkele) spoelbak is met een kleine bak erlangs op ongeveer de halve breedte en een derde van de diepte. Hierin kan je snijresten of een vaatdoek/spons kwijt.
De dubbele keukenspoelbak is een stuk breder. Zeer praktisch bij het ontbreken van een vaatwasser of tijdens kuisen van het huis.